Exeter Üniversitesi bilim adamları son çalışmaları ile “beyin benzeri (brain-like)” bilgisayarların gelişiminde büyük bir adım attı.
Advanced Materials dergisinde yayımlanan habere göre araştırma, faz değiştiren materyallerin kullanımı ile, eş zamanlı bilgi işleme ve depolama üzerine yapılan ilk demonstrasyonu içeriyor. Bu yeni teknik, daha hızlı çalışan ve yüksek enerji tasarruflu bilgisayarların geliştirilmesinin ve onları biyolojik sistemlere daha yakın niteliklerle donatmanın önünü açan bir devrim olabilir.
Bilgisayarlar veriyi sürekli taşımanın sebep olduğu hız ve enerji darboğazı ile karşı karşıya. Bunun nedeni bellek ve işlemenin ayrı ayrı faaliyet gösteriyor olması. Bu durum biyolojide olan ile tamamen zıddiyet gösteriyor. Zira beyinde bellek ve işleme arasında gerçek bir ayrım söz konusu değil. Bu iki fonksiyonu bir arada yürütmeyi amaçlayan Exeter Üniversitesi bilim adamları bir tür yarı iletken sistem olan faz değiştiren materyaller kullandılar.
Grubun çalışmaları faz değiştiren materyallerin bilgi işleme ve depolama işlemlerini eş zamanlı olarak yapabildiğini net olarak gösteriyor. Çalışma aynı zamanda toplama, çıkarma, çarpma, bölme gibi genel amaçlı matematiksel işlemlerin eş zamanlı yapılabildiğini deneysel olarak ortaya çıkardı. Daha çarpıcı olan, bu yeni sistemin yapay nöron ve sinaps üretiminde kullanılabileceği düşüncesi. Bu, faz değiştiren materyallerin, öğrenme ve bilgi işleme fonksiyonlarını beyinlerimize benzer şekilde yerine getiren yapay sistemlerin üretiminde kullanılabileceği anlamına geliyor.
Bu araştırma tek faz değiştiren hücre performansı üzerine yoğunlaştı. Araştırma grubunun bundan sonraki çalışmaları basit nesneleri ve paternleri tanıyabilen, birbirleri ile iletişim halindeki hücrelerden oluşan sistemler inşa etmek.