12 Ekim Dünya Artrit Günü öncesinde Türk Romatoloji Derneği, Artrit ile Yaşam Derneği ve Romaturka bir araya gelerek hastaların yaşadığı zorluklara, konu hakkındaki farkındalığın eksikliğine ve hekim sayısının azlığına dikkat çekti. Tüm hafta süren etkinliklerin son durağı olan İstanbul toplantısında hasta ve hekim derneklerinin hastaları doğru bilgilendirmek için yapılan ortak çalışmaları tanıtıldı. Bu sene ilk kez toplantıya Avrupa’dan PARE temsilcileri de katıldı.
Dünya Artrit günü kapsamında bu yıl “Daha iyi yaşa, daha sağlıklı yaşlan” sloganıyla 8 Ekim’de Elazığ’da, 9 Ekim’de Gaziantep’te, 10 Ekim’de Ankara’da olmak üzere üç toplantı gerçekleştirildi. Tüm hafta süren etkinliklerin son ayağı olan 11 Ekim’deki İstanbul etkinliğinde, Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurullah Akkoç ve Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Hamuryudan romatizmanın tek bir hastalığın adı olmadığını söyleyerek kas, kemik ve bağlarda ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğuna ve bazen iç organlarda da bozukluklara neden olan hastalıklara romatizmal hastalık dendiğini ifade ettiler. “Romatoid artrit en sık görülen iltihabi eklem hastalığıdır. Ülkemizde yaklaşık 200.000 kadarı ankilozan spondilitli olmak üzere 400.000 kadar spondiloartrit, 150.000 romatoid artrit hastası bulunurken, tüm inflamatuar artritli hastaların toplam sayısı yaklaşık yarım milyonu geçiyor” diyen Prof. Dr. Akkoç romatizmal hastalıklarda özellikle erken dönemde tanı konulmasının güç olduğunun altını çizerek birçok hastanın hastalığını ve hangi doktora gideceğini bilmediğini söyledi. “Yaptığımız araştırmalarda bu hastaların romatoloji uzmanlarına başvurması gerektiğini, doğru doktora başvurulduğunda hastalıklardaki tanı gecikmesinin önemli ölçüde azaldığını gördük, ancak Türkiye’de romatoloji uzmanı sayısının dünya standartları ile karşılaştırıldığında çok düşük olduğunu biliyoruz. Bu sayının artırılması için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi. Prof. Dr. Akkoç toplantının amacının hastalıklara dikkat çekmek, hastaların şikayetlerini duyurmak ve toplumu doğru bilgilendirmek için yapılan çalışmaları halkla paylaşmak olduğunu belirtti.
Artrit ile Yaşam Derneği Başkanı Sarah Adut hasta dernekleri adına hastaların beklentilerini dile getirdiği konuşmasında “Romatizma hastalarının hayatlarını kolaylaştırmak adına devletin hekime ve tedaviye erişimde; yerel yönetimlerin de yaşam kalitesini artırmada desteklerini bekliyoruz. Bu hastalıkta hastaların morallerini yüksek tutmaları tedavinin en önemli unsurudur. Hasta derneğinin üstlendiği en önemli rollerden biri bu konuda birbirimize destek olmaktır. Hastaların tedaviyi yarıda kesmemeleri ve doktorlarına güvenmeleri gerekiyor” diye konuştu.
Avrupa Romatizma Birliği (EULAR) içindeki Avrupa’daki artrit ve romatizma hasta derneklerini temsil eden PARE (PEOPLE WITH ARTHRITIS/RHEUMATISM EUROPE) komitesinin temsilcisi Ingrid Pöldemaa de toplantıda, dünyada bu günün önemi ile PARE’nin amaç ve çalışmaları ile ülkeler arası işbirliğinin yaygınlaştırılması gereğine değindi.
RA ve AS hastalıklarından etkilenen hasta ve hasta yakınlarına destek olmak ve onları bilgilendirmek amacıyla hekim ve hasta derneklerinin işbirliğinde İstinye Park’ta yapılan sanat etkinliğinin video gösterimi de gerçekleşti. Artriti üç farklı sanat dalını bir araya getirerek anlatan DJ Barthez’in moderatörlüğündeki ilginç performansta ilk olarak piyanist Burçin Büke, Vokaliz grubu ve Dansçı Yeliz Kılıç, artrit hastalığının hayat kalitesine olan etkilerini değişik bir yol ile deneyimledi. Sanatçıların elleri, parmakları ve omuzları tıpkı bir romatoid artrit hastasının yaşadığı gibi kurdeleler ile sarılarak hareket kabiliyetleri sınırlandı. Bu şekilde performanslarını performanslarını sergileyen sanatçılar ilginç görüntüler oluşturdu.
Hastaların gözünden romatoid artrit ve ankilozan spondilit, hastaların yaşadıkları zorluklar, hasta yakınlarından beklentileri ve kamu kurumlarının atabileceği adımlar hakkında önerilerin paylaşıldığı toplantıda, hastalara referans kaynağı olmak, hekime erişimi kolaylaştırmak ve hastalıklar hakkında her türlü detaylı bilgiyi sunmak için hazırlanan hasta kitapçıkları, hastaların internet erişiminin olduğu her yerde kolayca sorularına yanıt alabilecekleri www.romatizmatv.com internet sitesi ve Romatizma ve Yaşam Dergisi, Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Doç. Dr. Bünyamin Kısacık tarafından tanıtıldı. Ardından uzmanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı.