Beyne güvenilir bilginin iletilebilmesi için dış ortamdan alınan görsel veri retinada dijitalize edilir. Bu habere kadar, söz konusu olayın, genel olarak output nöronlar olarak bildiğimiz retinal gangliyon hücrelerinde gerçekleştiği düşünülüyordu. Tübingen Üniversitesi’nden Thomas Euler’ın laboratuvarından çıkan son veriler ise farklı şeyler söylüyor. Ekibin fareler üzerinde yaptığı bir dizi araştırma, bipolar hücrelerin stereotipik aksiyon potansiyeli üretebildiğini ortaya koydu.
Retina, tıpkı fotoğraf makinelerinin çipleri gibi, gelen ışığın kodlanarak beyne iletildiği bir levha. Aynı zamanda görsel uyaranın ışık yoğunluğu, ışık kaynağının yönü ve görüntünün sınırlarıyla ilgili birçok detaylı bilgiyi kodlayabilen karmaşık bir yapıya sahip. Bunun dışında dokuda bulunan hemen hemen tüm hücrelerinse analog sinyaller ürettiği düşünülüyordu. Tübingen araştırmacılarının yaptığı son araştırma retinal dokuda fotoreseptörlerin gerisinde yer alan bipolar hücrelerin de “dijital mod”da çalışabileceğini gösterdi.
Fare retinasındaki bipolar hücrelerin sinaptik terminallerinden sinyaller kaydeden araştırma ekibi, hücresel cevapların hızlı, stereotipik ve sanıldığının aksine dereceli değil, hep ya da hiç ilkesine uygun olarak gözlendiğini belirtiyor. Burada tanımlanan aslında aksiyon potansiyeli. Bu noktada, nörobilimin dogmalarından biri çökertilmiş oluyor ve yepyeni bir araştırma odağı ortaya çıkıyor.